Piet.
RTL Nieuws

Piet (64) na 38 jaar in de kinderopvang met pensioen: 'Elke dag was een feest'

01 maart Piet van der Gaag is een van de weinige mannen die in de kinderopvang werkt. Vandaag gaat hij, na 38 jaar, met pensioen.

Piet rolde heel toevallig de kinderopvang in, zegt hij in RTL Late Night. "Het was in de tijd van de economische crisis. Je schrijft overal op. Ik werd uitgenodigd en ik was eigenlijk meteen verliefd op het gebouw, een klassieke Amsterdamse school aan een heel groot park."

Dat positieve gevoel werd eenmaal binnen nog meer versterkt. "Ik kwam binnen, er waren leuke mensen, leuke kinderen. Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht en ik ben altijd gebleven."

Mannen

Een man in de kinderopvang: het komt niet veel voor. Slechts 2,5 procent van de pedagogische medewerkers in de kinderopvang is man. Volgens Piet is dit beroep niet populair onder mannen om het bijbehorende salaris. "Het wordt ook wel gezien als vrouwenberoep. Mijn vader vroeg af en toe wanneer ik echt ging werken", vertelt Piet, "maar op een gegeven moment had hij er wel vrede mee."

Journalist Madelon Meester portretteerde Piet voor een artikel in de Volkskrant. Haar 3-jarige dochter Sammie zit bij Piet op de de kinderopvang De Tinteltuin in Amsterdam. "Hij is enorm geliefd", vertelt ze.

Madelon en Piet. Madelon en Piet.

Volgens haar heeft Piet heel erg oog voor het individu. "De groepen zijn vrij groot, er zitten veertien kinderen op. Als ik mijn dochter op ga halen, heeft hij altijd een persoonlijke anekdote. Hij noemt dan een eigenschap van haar en zegt: 'Dat is typisch Sammie, hè?' Dat vind ik heel knap, dat je zo'n grote groep kinderen hebt en toch al die verschillende karaktertjes ziet."

Gek op Piet

Ze roemt Piet ook omdat hij kinderen goed kan laten ontdooien. "Mijn dochtertje was best verlegen in eerste instantie en die heeft hij toch voor zich weten te winnen. Iedereen is gewoon echt gek op hem."

Volgens Piet is elke dag in de kinderopvang een feest. "Als je binnenkomt is iedereen blij. De kinderen stormen op je af, beginnen meteen verhalen te vertellen. Dat heb je niet bij een gewone baas."

Loslaten

Vandaag zwaait hij voor de laatste keer in 38 jaar de kinderen uit. Dat wordt emotioneel, vertelt hij. Maar helemaal loslaten kan hij niet. "Ik ga nog wel af en toe voorlezen", vertelt hij lachend. "En als er een Sinterklaas nodig is, ben ik ook nog paraat"

RTL Nieuws