'Onacceptabel gedrag'

'Denk na bij filmen ongeluk: stel dat het jouw vader is'

07 november Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat mensen bij een ongeluk niet helpen, maar staan te filmen met hun smartphone. 'Niet normaal' en 'onacceptabel' noemt politieagent Gerwin Ouwehand het gedrag.

Ouwehand was zelf eind oktober aanwezig bij een reanimatie in een restaurant in het centrum van Den Haag. Een groep mensen staat buiten het pand te filmen wat er gebeurt, terwijl binnen een vrouw probeert om een man te reanimeren.

"Op het moment dat je er aan komt zie je mensen in een freeze-modus zitten. Ze weten niet wat ze doen", vertelt de politieagent. Hij ziet dat de vrouw die aan het reanimeren is haar werk goed doet."Ik geef haar complimenten en vertel haar dat ze vooral moet doorgaan met wat ze doet. Dat geeft mij de ruimte om de situatie in te schatten"

"Ik zie een gezin zitten met een kindje die moet kijken hoe een meneer gereanimeerd wordt. Voor kinderen is dat een verschrikkelijke ervaring." Tegelijkertijd probeert Ouwehand de vrouw van het slachtoffer te kalmeren: "Zij ziet letterlijk dat het leven uit haar man gaat en dat wij aan het vechten zijn voor zijn leven."

'Stel je voor dat het jouw vader of moeder zou zijn'

Nadat Ouwehand de situatie binnen heeft bekeke, besluit hij de groep die buiten toekijkt aan te spreken op hun onacceptabele gedrag. Hij confronteert de groep met de vraag: "Stel je voor dat het jouw vader of moeder zou zijn, hoe zou jij hierop reageren?" Een groep mensen loopt daarna weg. Een deel trekt zich echter niets aan van de opmerking en reageert nonchalant.

In totaal gaat het om een groep tussen de twintig en dertig personen die buiten voor het restaurant staan. Een deel van de groep staat anderhalf meter van de reanimatie, terwijl ze hun smartphone vasthouden en filmen.